Tuesday 19 July 2022

TLORISNA POSTAVITEV OTROŠKE SOBE | miselni proces

V današnji objavi sem se odločila deliti s tabo delček svojega miselnega procesa. Kaj se dogaja v moji glavi med iskanjem ustreznega oz. več ustreznih tlorisov. Za primer sem vzela kar našo otroško sobo s tremi glavnimi elementi - pogradom (oz. dvema posteljama v nekaterih primerih) ter dvema garderobnima omarama. V tloris otroške sobe bi v večini primerov vključila vsaj še pisalno mizo in stol, vendar v našem primeru računam, da se bomo že preselili do takrat, ko bosta punci toliko stari, da bi se samostojno učili in sami delali domačo nalogo, zato je v sobi najpomembnejši prostor namenjen igri. Vedela sem, da se bo soba iz leta v leto spreminjala in prilagajala, zato sem se osredotočila le na elemente, ki bodo stalni.

tlorisna postavitev otroške sobe

Običajno ne rišem vseh možnih tlorisov in vseh teh shem, ki jih vidiš spodaj, saj se proces izločanja neustreznih postavitev dogaja v glavi. Lahko bi rekla, da podobno kot pri šahu. Preden narediš potezo, dobro premisliš vse svoje možnosti in narediš potezo šele, ko se odločiš za ustrezno. Večinoma že vem, katera rešitev bi bila najboljša, ampak ljudje smo takšni, da v večini potrebujemo več možnosti, da jih pretehtamo in se odločimo za eno. Tako imamo občutek, da je izbira v naših rokah in da smo k odločitvi prispevali tudi sami, zato potem naredim še vsaj eno ali dve možnosti postavitve in predstavim razlike, prednosti in slabosti vsake. Včasih pa prostor dejansko omogoča različne kvalitetne postavitve in je izbira ustreznega tlorisa odvisna od načina življenja naročnika, njegovih navad ali pa njegovih/njenih preferenc.

Na primeru naše otroške sobe ti bom pokazala, zakaj sem se odločila za takšno postavitev, kot jo imamo oz. zakaj se nisem odločila za kakšno drugo. :)

POSTAVITEV POHIŠTVA

Čeprav je soba majhna, sem za potrebe te objave izrisala 13 različnih variacij postavitve. V vsakem stolpcu (A, B, C in D) se ponovi postavitev postelj(e), v vsaki vrstici pa se večinoma ponovijo postavitve omar (z izjemo A3 in D3). Za dodatek pa je zraven še ena malo izven serijska, samo za primer.

Tlorisna postavitev otroške sobe

- V stolpcu A je pograd obrnjen proti oknu, zaradi česar je odpiranje levega okenskega krila onemogočeno.
- V stolpcu B je pograd obrnjen proti vratom, zaradi česar se obe okenski krili lepo odpirata, je pa prostor pri vratih zelo zaprt.
- V stolpcu C je mišljen pograd, kjer je vsaka postelja obrnjena v drugo smer. Tak pograd omogoča, da se obe okenski krili lepo odpirata, pod zgornjo posteljo je še prostor za igro ali kakšen regal/omaro, je pa prostor pri vratih še vedno bolj zaprt zaradi zgornje postelje.
- V stolpcu D in E imamo dve postelji, ki zasedeta ogromno tlorisnega prostora.

PROSTOR ZA IGRO

Prioriteta pri izbiri postavitve je bil čim večji in čim bolj uporaben prostor za igro. Če pogledaš spodnje tlorise z označenim prostorom za igro, lahko vidiš, kako postavitev osnovnih kosov pohištva vpliva na obliko praznega prostora oz. prostora za igro. Od najbolj osnovnega kvadrata, zrcalne črke L in do bolj razvejane oz. celo razdeljene oblike. V prostor dodaj še igrače, kakšen zaboj, regal, stol in je prostor hitro poln. Kateri prostor omogoča najbolj prosto, neomejeno igro? :)

tlorisna postavitev otroške sobe

Na podlagi zgornjih tlorisov s poudarjenim prostorom za igro se, glede na velikost praznega prostora, zdijo najprimernejši tlorisi A1, A2, A3 ter B1 in B2.

SVETLOBA

Da bo prav ta prostor postal otroška soba, sem se odločila ravno zaradi dobre naravne osvetlitve. To je najsvetlejši prostor v stanovanju in ker otroci preživijo veliko časa v svoji sobi, se mi zdi edino prav, da ta prostor pripada njim. Soba ima veliko dvokrilno okno, ki je orientirano na JV, zato je zgornji del sobe svetlejši od spodnjega dela (pri vratih). 

Tlorisna postavitev otroške sobe

Če se zdaj osredotočim samo na tlorise A1, A2, A3, B1 in B2, ki imajo največji igralni prostor, mi upoštevanje osvetlitve prostora zoža izbor na dva tlorisa - A1 in B1.
- Pri A2 in B2 se nam omara odpira proti senčnemu delu sobe, zato obstaja večja verjetnost, da bomo za odpiranje omare potrebovali umetno osvetlitev; rob omare, ki je bližje oknu, pa blokira del naravne svetlobe in ustvarja večjo senco v delu pri vratih.
- Pri A3 so omare postavljene v bolj svetlem delu sobe, medtem pa je najtemnejši del sobe namenjen igri. 

ZAKAJ SEM SE ODLOČILA ZA A1?

- Kljub temu, da postelja pri A1 onemogoča odpiranje levega okenskega krila, igralni prostor v obliki kvadrata deluje bolj prostorno. Tudi ko vanj dodamo še kakšen zaboj z igračami, igralno kuhinjo in regal, na sredini ostane dovolj prostora za igro.
- Pri B2 pa je prostor za igro bolj podolgovate oblike in ko vanj dodamo dodatne elemente, bo deloval bolj utesnjeno kot prostor za igro pri A1.
- Pri B2 me zmoti še to, da ko vstopiš v sobo, se ti prostor ne odpre, ampak razgled po prostoru blokira stranica pograda.

To je le en del miselnega procesa pri iskanju prave tlorisne rešitve. Vsi ti koraki se pri takih enostavnih prostorih zgodijo v glavi, sem jih pa tokrat želela dati v grafično podobo, da mogoče lažje razumeš, kaj je v ozadju reševanja raznoraznih tlorisnih zagat. Pri kompleksnejših in večjih prostorih, pa je treba pomisliti še na kaj več.

Če imaš kakšno vprašanje, potrebuješ svetovanje ali reševanje svojih tlorisnih zagat, mi piši na email. Septembra se namreč vračam nazaj na delo in se že veselim novih projektov. 

Če te zanima, kako je potekala ureditev te otroške sobe, pa poglej fotografije TUKAJ.

oprema_otroške_sobe



SHARE:

No comments

Post a Comment

Share your thoughts:

Blogger Template Created by pipdig