Thursday 9 March 2023

TRENDI NA PODROČJU NOTRANJE OPREME?

Trendi na področju notranje opreme?

Tako kot v modi, se tudi na področju notranje opreme vsako leto znova izpostavljajo trendi, ki krojijo prostore v tem trenutku in napovedujejo se novi trendi, ki bodo vplivali na oblikovanje prostorov v prihodnje. Nekateri se potem razširijo kot požar in si jih želijo imeti vsi, drugi pa ostanejo v bolj izbranih krogih.

Ljudje se na trende odzovemo drugače:

1. So tisti, ki si želijo biti v koraku s časom in ker strokovnjaki pravijo, da je treba v svoj dom dodati npr. temno modro barvo in dva kuhinjska otoka, dodajo v svoj dom modro barvo in dva kuhinjska otoka. Brez razmišljanja.

2. Na drugi strani so tisti, ki trendov sploh ne spremljajo, ne vedo, da obstajajo ali se delajo, da ne obstajajo. 

3. In potem so tisti, ki vedo da obstajajo trendi, ampak jih uporabijo le, če so jim všeč oz. se skladajo z njihovimi željami in potrebami. 

Jaz nisem za slepo sledenje trendom pri notranjem opremljanju. Ko se lotim novega projekta, si želim najprej spoznati ljudi, ki bodo v prostoru živeli. Kako živijo, kakšen prostor imajo oz. bodo imeli na voljo za opremljanje, kaj jim je in kaj jim ni všeč, kje se dobro počutijo, kateri prostori jih navdihujejo, kaj radi delajo, kakšne navade imajo, ... in ko jih malo bolje spoznam, vem, kaj jim je pomembno in v katero smer gremo. 

Primer: če bi bilo trenutno "in" imeti belo sedežno, naročnik pa ima 3 majhne otroke in psa, bi mu kljub trendu odsvetovala belo sedežno, ker mu bo le zagrenila in otežila življenje. Če si bo vseeno želel bele sedežne in sprejel to tveganje, bomo v prostor potem vključili belo sedežno. Predlagala bom tako s pralnimi preoblekami, da jim bo vseeno malo lažje. ;) Če nima veliko časa za pospravljanje, mu ne bom predlagala veliko odprtih polic, ker mu bodo povzročale samo slabo voljo. 

Trendi na področju notranje opreme?

Izhajaj iz sebe

Večkrat vidim na spletnih straneh in družbenih omrežjih napotke, ki so zapisani tako, da ti zraven še vzbudijo slabo vest npr. "Ne uporabljaj več tega trenda, ker je prežvečen." "Nevtralni prostori so že dolgočasni." "To moraš imeti v svojem domu ..." Zakaj? Samo zato, da bom "in"? Taki napotki ti lahko hitro vzbudijo dvom v določene oblikovne odločitve, sploh če pridejo iz ust strokovnjaka.  Pri tem imam v mislih predvsem nasvete, ki govorijo o oblikovanju in dekoriranju doma, ki ne vplivajo toliko na funkcijo prostora, ampak na njegov videz. 

Vsaka odločitev naj izhaja iz tebe in ne zato ker je xy tako rekel. Npr. meni bi bilo zelo mučno živeti v zelo barvitem prostoru in v svoj dom ne bom dodala barv samo zato, ker mi je naslov enega članka rekel, da se zdaj tako dela, ker je popularno, ker sem drugače dolgočasna. Sama potrebujem umirjen prostor, v katerega se pridem spočiti in umiriti in žive barve mi pri tem ne bodo prav nič pomagale, prej mi bodo to otežile. 

Ljudje smo si različni in prav je, da tudi naš dom to izraža. Dom je pravzaprav najpomembnejši prostor v našem življenju. Je naše zavetje, je prostor, kjer smo lahko to, kar smo in težko smo mi res mi, če imamo v svojem domu stvari, ki niso niti malo v skladu z nami.

Podobno velja za "prežvečene" trende. Samo zato, ker en članek pravi, da je en trend že povsod, ne pomeni, da ga zdaj pa nihče več ne sme imeti. Če je tebi všeč, se sklada s tvojim življenjskim slogom in s prostorom in ga lepo dopolni, zakaj pa ne? Tvoj dom ni javen prostor, zato je v prvi vrsti pomembno, da je všeč tebi in se ti v njem dobro počutiš.

Opremljanje doma je velika investicija

Drugi razlog, da nisem preveč navdušena nad slepim sledenjem trendom je tudi ta, da je opremljanje doma velika investicija in želiš si, da ti bo dom služil čim dlje, vsaj še naslednjih 15, 20 let. Ti bo ves ta čas izbira še vedno všeč? Bodo stvari, ki ti ne bodo več všeč, enostavno zamenljive/lahko prilagodljive ali ne? 
Zato jaz rada izhajam iz funkcije prostora, da stvari niso same sebi namen, ampak ima vsaka stvar v prostoru, vsaka odločitev svoj zato. Potem to oblikujem tako, da tudi vizualno ustreza željam naročnika. 

Vsak napotek, ki ti veleva, kaj moraš v svojem domu spremeniti, brez da te oseba na drugi strani prej vsaj malo spozna, vzemi z veliko rezervo. Ne ga vzeti kot pravilo, ampak kot navdih. Dobro premisli, če je v skladu s tabo, če ga potrebuješ, če ti bo služil ali bi to naredil/a samo zato, ker je "in"? 

Trendi na področju notranje opreme?


SHARE:

No comments

Post a Comment

Share your thoughts:

Blogger Template Created by pipdig