Monday 25 October 2021

Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?

Barve in materiali v našem domu - Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?

Toliko časa se trudiš z urejanjem in opremljanjem svojega doma, skrbno izbiraš barve in materiale, da se boš v njem dobro počutil/a, potem pa pridejo otroci in skrbno urejen dom se kar naenkrat spremeni v eno veliko igralnico polno raznobarvnih in glasnih otroških stvari. Se ti zdi znano? V današnji objavi sem poskušala zajeti nekaj pravil, ki se jih skušam držati, ko izbiram otroško opremo, da stanovanje ne izgleda kot lunapark, ampak čim bolj enotno, kljub vsem otroškim stvarem v njem.

Če pogledaš moje objave in fotografije našega doma, lahko hitro opaziš, kakšen stil mi je všeč. Živimo v približno 55m2 velikem stanovanju (če ne upoštevam balkona), zato so vse stvari še toliko bolj premišljeno postavljene in izbrane, saj prostora za navlako in neuporabne stvari ni, tudi če bi želeli. :). Želim si, da prostor diha, deluje umirjeno in da je tudi čim boljše izkoriščen. Pri izbiri pohištva in stvari za dom se trudim držati določenih nenapisanih pravil, ampak ko pridejo v družino otroci, se taka pravila lahko kar hitro izgubijo, če nisi pozoren in svojih nakupov ne premisliš dobro.

Na svojem Instagram profilu  sem postavila vprašanje:

Od 1 do 10, kako pomembno ti je,
da se tudi otroška oprema in
otroške stvari skladajo z opremo v tvojem domu?

83% sodelujočih je označilo 5 ali več.

58% sodelujočih je označilo 10.

2% sodelujočih je označilo 1.

Dnevni prostor - Nuna Leaf Grow - Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?

Iz teh odgovorov lahko sklepam, da vam je v večini kar pomembno, kako izgleda vaš dom in zato ste (ali še boste) tudi bolj pozorni na to, kakšno otroško opremo ste (ali boste) izbrali. Tudi pri izbiri otroške opreme se trudim držati podobnih nenapisanih pravil, kot pri izbiri pohištva in dodatkov za dom. 

1. MANJ JE VEČ

Če bi nakupovala brez razmisleka in z neomejenimi sredstvi, bi po vsej verjetnosti pokupila polovico stvari, ki so na voljo za otroke. Priznajmo si, majhnim in luškanim stvarem se je pač težko upreti, zato se izbiranja stvari lotim tako, da si vzamem predvsem dovolj časa za premislek. Bo ta stvar uporabna? Imamo prostor zanjo? Bo uporabna le občasno, pogosto ali zelo pogosto? Obstaja kakšna ustrezna alternativna rešitev? Obstaja izdelek, ki lahko nadomesti več izdelkov in tako prihranimo na prostoru? Premislim o naših navadah in željah in se na podlagi vseh teh ugotovitev odločim. Od ideje do odločitve mine vsaj en dan, če ne še več. Ponavadi stvar premlevam kar nekaj časa in ko se odločim, da bomo določeno stvar kupili, se začne iskanje ustrezne.

En tak primer je recimo otroško gnezdece o katerem sem razmišljala kar nekaj časa. Želela sem ga kupiti, že pri prvi hčerki, ker se mi je zdelo (in se mi še vedno zdi) uporabno, ampak po premisleku sem ugotovila, da v našem majhnem stanovanju ni nujno potrebno in bi bilo mogoče kar malo odveč. Našo najmlajšo dam čez dan spat na sedežno in jo zagradim z blazino, ki sem jo v nosečnosti uporabljala za spanje ali pa jo odložim v košaro od vozička, glede na to, da je ta trenutno parkiran kar v stanovanju.

2. STVAR NAJ BO UPORABNA DLJE ČASA

Pri stvareh, za katere presodim, da bodo v uporabi manj časa, se raje odločim za alternativne rešitve. Večinoma pa raje že od začetka izberem stvari, ki bodo uporabne več časa. Stolček za hranjenje, gugalnik, igralni center, previjalni kotiček, otroško pohištvo... te stvari lahko dojenček/malček dokaj hitro prerase. Danes je na trgu toliko različnih izdelkov, a kljub temu imam včasih težave z izbiro, ker imam velika pričakovanja oz. preveč zahtev. Rada gledam en ali dva koraka vnaprej in razmišljam o tem, koliko časa bo stvar uporabna, kdo vse jo bo lahko od nas uporabljal in na kakšen način. Všeč mi je, če je izdelek narejen tako, da "raste" z otrokom in se mu prilagaja ali pa čez čas dobi drugo funkcijo.

Za primer lahko dam Ležalnik Nuna Leaf Grow, ki me je najprej navdušil prav s tem, da rase z otrokom. Ima nosilnost kar 60 kg, kar pomeni, da bo lahko v uporabi zelo dolgo - najprej kot gugalnik za dojenčka, nato pa kot stol oz. naslanjač za branje pravljic, gledanje risank, počitek. Seveda bi otrok preživel tudi brez ležalnika/gugalnika, ampak pri prvi hčerki mi je prišel zelo prav v trenutkih, ko sem želela v miru pojesti obrok, ko sem želela kaj pospraviti ali pa samo skočiti na stranišče. Super je bil tudi zato, ker je hčerka veliko polivala in če sem jo odložila na ravno površino ji (vsaj pol ure po hranjenju) to ni najbolj odgovarjalo. Uporabljali smo ga tudi pri uvajanju goste hrane in zato sem vedela, da bo tudi v drugo obvezen del opreme.

Dodaten komentar, september 2023: Vesela sem, da je po dveh letih ležalnik še vedno v uporabi. Vse te dodatke in varnosni nastavek za dojenčka smo pospravili, ležalnik pa pride zdaj prav med gledanjem risank in listanjem knjigic. Ko pride na obisk kakšen dojenček pa je tudi zelo priročen. :) Največja težava, ki jo imamo z ležalnikom je ta, da se hčerki kdaj sporečeta, katera ga bo uporabljala, ampak na srečo zdrži velike obremenitve in se vanj včasih stlačita kar obe. :D

Nuna Leaf Grow - Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?     Nuna Leaf Grow - Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?

Nuna Leaf Grow - Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?

3. MATERIALI IN BARVE NAJ SE UJEMAJO

Otroški gugalnik/ ležalnik je ena izmed tistih stvari, ki zasedejo kar nekaj prostora in je lahko zelo opazen, še posebej, če izberemo živobarvnega ali takšnega, ki ima zraven še polno utripajočih lučk in glasnih zvokov. In to je drugi razlog, da sem izbrala ležalnik Nuna Leaf Grow, ker se po barvi in materialu skoraj popolnoma ujema z našo sedežno garnituro, nima kričečih in glasnih igračk in se prav lepo "zlije" s prostorom. Tudi pri izbiri igralnega centra, ki bo nekaj časa krasil naš dom, sem imela v mislih to, da bo postavljen sredi majhnega dnevnega prostora, kasneje bo premaknjen v otroško sobo, zato sem izbrala Liewood igralno podlogo Neel Arctic Mix v svetli barvi, da ne bo vizualno moteč. 

Seveda tudi jaz sodim v teh 58% ljudi, ki je označilo z 10, kako pomembno je, da se tudi otroška oprema in otroške stvari ujemajo z opremo v našem domu. Kljub temu, da je to otroška oprema, so to še vedno stvari, ki zapolnijo kar nekaj prostora. Gledamo ter uporabljamo jih vsak dan in zato vplivajo na naše doživljanje prostora v katerem se nahajajo. Igračke še lahko pospraviš v lepo košaro ali zaboj, večje stvari pa postanejo del opreme vse dokler jih ne odrabimo. Ko izbiram otroško opremo, se zato držim rdeče niti in barvne sheme ostalega pohištva v stanovanju. Pri izboru materialov pa se najraje izogibam plastiki (izjema so seveda Lego kocke).

Dodaten komentar, september 2023: Tudi igralna podloga je pri nas še vedno v uporabi. Igralni lok smo pospravili, ampak spodnji del nam še vedno služi kot igralna podloga/preproga v otroški sobi. Sploh nam pride prav v hladnejšem delu leta, ko so tla mrzla in raje vidim, da med igro sedita na nečem toplejšem.

Aktivnostna podloga Liewood - Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?

Aktivnostna podloga Liewood - Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?


Stokke Tripp Trapp - Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?     Stokke Tripp Trapp - Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?
Stolček za hranjenje Stokke Tripp Trapp sem kupila v črni barvi, da se ujema z našimi stoli. (Levo je na fotografiji jedilnica še v prejšnjem stanovanju približno 3 leta nazaj.) Tudi za drugo hčerko imam namen kupiti tak stol, ki bo najverjetneje tudi črn. Belega nisem hotela, ker se bi na njem hitro videla vsa umazanija, whitewash mi je (bil) všeč, ampak nisem želela, da se različne lesene teksture/barve "tepejo" med seboj.

4. DNEVNA SOBA NI IGRALNICA

Potrebe in pravila posameznika se seveda spreminjajo tudi glede na to kje živi. Velika razlika je, če živiš v hiši ali stanovanju, če je tvoj dom velik ali majhen, če se vsi prostori nahajajo v eni etaži ali v večih, ... Ker imamo majhno stanovanje, so si pri nas vsi prostori zelo blizu. Otroška soba se nahaja tik zraven dnevne sobe, zato res ni potrebe, da bi imeli v dnevni sobi tudi igralni kotiček. Zdaj, ko imamo dojenčka, bomo tu sicer imeli igralno podlogo, igralni center in gugalnik, kasneje pa bo tu ostal le gugalnik/ležalnik, ostalo pa bomo premaknili v otroško sobo.

Včasih si starejša hčerka prinese igrače tudi v dnevno, ampak ko preneha z igranjem, jih mora odnesti nazaj v svojo sobo. Pri tem ji je zdaj v veliko pomoč tudi velik lesen zabojnik na kolesih od Kinderfeets, ki sem ga izbrala tudi z namenom, da bo odstranjevanje igrač iz dnevne sobe potekalo hitreje. :D 

Dodaten komentar, september 2023: Lesen zabojnik je že nekaj časa nazaj postal prostor za shranjevanje otroških knjig. V njem ostajajo lepo pospravljene in zložene ter hkrati na dosegu roke. 

Zabojnik za igrače - Kako pomembno ti je, da se otroška oprema sklada z opremo v tvojem domu?

***

Zgornja pravila so naša pravila in ni nujno, da bodo prišla prav tudi tebi. Če želiš, da se otroške stvari čim bolj skladajo z opremo v tvojem domu, se nakupa loti podobno kot bi se nakupa pohištva in dodatkov za svoj dom.

V MISLIH IMEJ:

- kje bo stvar postavljena

-ali gre za stvar, ki bo imela tam stalno mesto ali jo boste prestavljali iz prostora v prostor oz. bo v uporabi le občasno

- koliko časa bo stvar v uporabi

- kakšne so obstoječe stvari v prostoru, kjer se bo stvar nahajala

***

Se ti zdi, da pretiravam ali se tudi ti ukvarjaš s podobnimi vprašanji? Kakšna pa je tvoja izkušnja s podobo tvojega doma po tem, ko so prišli otroci? :)


V objavo so vključeni tudi trije izdelki, ki sem jih izbrala in prejela leta 2021 v sodelovanju z butično trgovinico za dojenčke, malčke in mamice Mali zakladi:

- otroški ležalnik Nuna Leaf Grow z igralnim lokom - quartz

- aktivnostna igralna podloga Liewood Neel Arctic Mix

- Kinderfeets lesen zabojnik za igrače in urjenje hoje

SHARE:

No comments

Post a Comment

Share your thoughts:

Blogger Template Created by pipdig