Sunday 18 April 2021

Gremo mi na svoje - podpis pogodbe

gremo mi na svoje - podpis pogodbe

V tistem trenutku je bilo zanimivo to, da smo vprašali na banki, če nama pri kreditu lahko zagotovijo razliko in odgovor je bil, da so nam že tako omogočili kar 80% kredita, namesto 70%, kot je bil v tistem trenutku na voljo. Tako sta nama preostali dve možnosti - ali vzamem še jaz potrošniški kredit za to razliko (ker sva nekaj rezerve potrebovala še za začetno prenovo) ali pa si izposodiva od domačih.

1. del najdeš tukaj
2. del najdeš tukaj
3. del najdeš tukaj. 
4. del najdeš tukaj.

PODPIS POGODBE PRI NOTARJU

Jaz sem bila bolj za kredit, ker mi je izposojanje denarja od drugih res zadnja možnost, ampak po pogovoru smo prišli do tega, da nam ga posodijo, če ga bova potrebovala. Dogovorjeno. Agentu in banki sva sporočila, da pristajava na nakup in kmalu nam je sporočil datum podpisa pogodbe pri notarju.

Bil je 8.6.2020 in prisotni smo bili lastnica, midva (kot kupca), notar in nepremičninski agent. Pogodbo sva seveda že prej dobila v branje, ampak nam jo je na podpisu še enkrat prebral notar. Podpisali smo in dobila sva rok, v kolikšnem času morava nakazati 10% are.

Zanimivo je bilo to, da ko sva si zagotovila denar, da sva pokrila razliko do polne cene, so nam čudežno na banki ponudili še to razliko (čeprav je najprej niso želeli) in jo izkoristili sebi v prid. 

BANKO SVA ZAPUSTILA Z ENIM VELIKIM CMOKOM V GRLU

Če se prav spomnim, sva morala iti dvakrat na banko zaradi podpisa pogodbe za stanovanjski kredit. Ne spomnim se več kaj je bilo prvič in kaj drugič, ampak prvič sva šla zagotovo oba, saj sva želela biti oba lastnika in pogodba zahteva podpis obeh. Tega sicer predhodno niso povedali, šele ko sem prišla, je gospa na banki povedala, da seveda moram biti nujno zraven. 

Pri prvem obisku sva dobila na mizo vse pogoje. Začela jih je naštevati: če želimo, da nam odobrijo stanovanjski kredit, moramo stanovanje zavarovati preko njih, kreditojemalec se mora življenjsko zavarovati preko njih in jaz si moram svoj osebni račun prenesti na njihovo banko. To zadnje me je presenetilo in kar malo razjezilo, saj do te točke ta pogoj ni bil nikjer omenjen. Vprašala sem, kaj se zgodi, če pri njih ne odprem osebnega računa in gospa je rekla, da je to pogoj in drugače lahko pozabimo na kredit. Človek se res dobro počuti, ko te takole izsiljujejo. Seveda je izrabila naš položaj in pomislila sem celo na to, da imajo nepremičninski agent, cenilec in banka kakšen medsebojni dogovor, saj je agent iz ene strani pritiskal na naju, da na stanovanje v vrsti čakajo drugi potencialni kupci, cenilec je kot nalašč ocenil le toliko nižjo ceno od prodajne, da so na banki to izkoristili sebi v prid, banka pa je vedela, da midva potrebujeva njih bolj kot oni nas in so si lahko izmišljevali. Nas je vse skupaj prišlo še vedno ugodneje, kot če se spet selili v najemniško stanovanje (če bi ga sploh našli in vprašanje za koliko časa), primernejših stanovanj ni bilo, ostale banke pa v tistem trenutku niso imele dobrih pogojev ali pa so omogočale le 70% kredita,  zato sva pristala. 

Tako sva iz banke oba odšla z enim velikim cmokom v grlu in občutkom, da so se naju dobro privoščili. Seveda je h celotni grenki izkušnji prispevala tudi gospa na banki, ki ji je bilo na vsa vprašanja zelo odveč odgovarjati, ko pa je opazila, da v kaj dvomiva, se je kar malo razjezila in rekla, če misliva, da naju hoče banka prinesti okoli in zakaj jim ne moreva zaupati. Oh, le zakaj...

Po vsem tem sva dobila iz strani agenta zagotovljeno, da bodo zadeve urejene do konca junija 2020 in z veseljem sva začela odštevati. 

*konec 5. dela*

1. del najdeš tukaj
2. del najdeš tukaj
3. del najdeš tukaj. 
4. del najdeš tukaj.
SHARE:

No comments

Post a Comment

Share your thoughts:

Blogger Template Created by pipdig