Wednesday 10 June 2020

Gremo mi na svoje - najem ali nakup?


Gremo mi na svoje 1

Razmišljanje o opremi in ustvarjanje novega doma bi se moralo začeti še preden nepremičnino najamemo, kupimo oz. jo damo projektirati in zgraditi. Že ob samem načrtovanju novogradnje ali pa iskanju potencialnega doma bi morali imeti v mislih, kaj od svojega doma pričakujemo in želimo. Pa ne govorim o tem, kakšne barve bo kuhinja in kakšno sedežno garnituro si želiš. V mislih imam občutke, navade in želje vsakega posameznika, ki bo v tem domu živel. KAKO si želiš živeti v svojem novem domu? V tem obdobju smo se pred kratkim znašli tudi mi, zato sem se odločila, da dodam novo temo na svoj blog in Instagram - Gremo mi na svoje, kjer bom delila našo zgodbo. Upam, da s srečnim koncem. ;)


Naše trenutno najemniško stanovanje
tako je naše trenutno najemniško stanovanje izgledalo na začetku


Že 10,5 let živimo v najemu v Ljubljani in če bi dala vse najemnine na kupček, bi se nabralo za kakšnih 35.000 €. Še malo je, če gledamo na to, kako visoke so najemnine v zadnjih letih. Prvih 5 let sva bila s partnerjem študenta, zato sva tudi živela skupaj še z drugimi študenti. Nato pa sva se preselila v manjše stanovanje. (Kam sva se preselila si lahko pogledaš TUKAJ. ) Od takrat, ko sem prvič v Google napisala oddaja stanovanje Ljubljana, pa do danes, so se stvari bistveno spremenile. Če sva še nekaj let nazaj najela 40 m2 veliko stanovanje za 300 €, danes takšnega podobnega oddajajo za 600 €. In sedaj se bliža čas, ko ga bomo morali zapustiti in pojavilo se je vprašanje - kam pa zdaj?

NAJEM ali NAKUP?

Ob pogledu na vrtoglave najemnine in oglase, kjer si želijo najemnikov brez otrok, se izkaže, da je edina logična možnost za nas nakup. Veliko oseb nas je opozorilo, da nam bodo stanovanje vzeli, če ne bi mogla več odplačevati kredita. Pa vprašam nazaj - kaj se bo pa zgodilo, če ne bomo mogli plačati najemnine? V vsakem primeru bi se morali odseliti, vendar bi se v primeru, da bi stanovanje kupili, le tega lahko oddajali in se vanj vrnili, ko bi se spet lahko. Mesečni obrok kredita bi bil nižji ali enak najemnini, tako da slabše res ne more biti? Stanovanje lahko prodaš, v najslabšem primeru ti stanovanje vzamejo in ostaneš brez doma in denarja, ki si ga že plačal. Ampak, pri življenju v najemnu je rezultat enak, ali ne?

V najemu se težko dogovoriš, da ti lastnik dovoli prijaviti stalno bivališče, težko v stanovanju karkoli spreminjaš in prilagajaš svojim potrebam in vedno si v pripravljenosti, da se boš moral nekega dne odseliti. Pa še ena stvar. Ne predstavljam si, kako si lahko na stara leta nato sploh privoščiš odplačevanje najemnine?
Najemnina, kot začasna rešitev je seveda dobrodošla, kot neka dolgotrajna rešitev pa je vse prej kot to.

Torej izbrali smo nakup. Kaj pa zdaj? Kako je s kreditom? Bi izbrali hišo, stanovanje, parcelo?


*Konec 1. dela.*

Nadaljuj na 2. del TUKAJ
SHARE:

No comments

Post a Comment

Share your thoughts:

Blogger Template Created by pipdig